Misschien ligt het juist aan het veelvoud van invloeden, of aan de multinationale, geografische inbedding van Oost-België, dat deze beide domeinen een heel speciale aandacht krijgen. De meertaligheid is daarbij een belangrijk element, precies met het oog op een business-georiënteerd werken.

Opgroeien in twee talen,  eindexamen gedeeltelijk in vier talen:  in Oost-België zijn dergelijke constellaties niet ongewoon. Zo is het niet te verwonderen, dat de meerderheid van de bevolking, behalve haar moedertaal Duits, tenminste één van de beide andere landstalen, Frans of  Nederlands, spreekt en ook Engels vormt een courante vreemde taal voor hen die in Oost-België actief zijn in het zakenleven. 

Het onderwijs in de Duitstalige gemeenschap omvat ongeveer 16.000 leerlingen, die verdeeld zijn over 55 scholen. Deze zijn ingedeeld in basisscholen, secundaire en hogescholen en avondscholen. Levenslang leren wordt ook hier belangrijker en wordt door het ministerie van de Duitstalige gemeenschap bevorderd. 26 erkende organisaties voor volks- en volwassenenonderwijs zetten zich in op dit gebied. In het kanton Malmedy zijn er 31 instellingen ter beschikking van leerlingen en studenten.



Ook de praktijkgerichte en dynamische opleiding en bijscholing in de ondernemingen wordt door veel jonge mensen graag gekozen, als men bedenkt, dat in het Duitstalige deel van het land zeven keer meer leerjongens in bedrijven worden opgeleid dan in Wallonië. Het handwerk heeft dus toch nog een“gulden bodem” ...


< terug