Het begrip Oost-BelgiŽ, dat de Duitstalige gemeenschap en de voornamelijk Franssprekende gemeenten Malmedy en Weismes omvat, is een historisch gebonden begrip. Van 1815 tot 1920 behoorde dit gebied integraal tot het Koninkrijk Pruisen en het Keizerrijk Duitsland. Dit gevoel van er bij te behoren, kent vandaag nog zijn voortzetting in de toeristische regio Oost-BelgiŽ, meer bepaald in de Oostkantons.


Oost-BelgiŽ is een onderdeel van de regio WalloniŽ.

De Duitstalige gemeenschap  – DG

De Duitstalige gemeenschap is ťťn van de drie talengemeenschappen van BelgiŽ. Ze bestaat uit negen gemeenten in het Oosten van BelgiŽ zonder gemeenschappelijke grens, vier in het Noorden en vijf in het Zuiden, grenzend aan Nederland, Duitsland en Luxemburg. Er wonen hier iets meer dan 73.000 mensen op een oppervlakte van ongeveer 854 km2.
De officiŽle taal is Duits, de tweede taal is Frans. Bovendien beheersen veel mensen het Nederlands en ook het Engels.
De gemeenschap, kortweg DG genaamd, beschikt over een eigen regering, parlement en ministerie, die in de hoofdstad Eupen zijn ondergebracht.

De bevoegdheden van de DG reiken verder dan alleen maar haar competenties op gebied van taal. Zo werd aan de gemeenschap het onderwijs, toerisme/vrije tijd/sport, familie/gezondheid, cultuur, internationale samenwerking, politiek m. b. t. de werkgelegenheid, taalgebruik en jeugdzorg toegewezen. De regering telt 4 ministers, het parlement 25 leden.


De Duitstalige gemeenschap is de derde erkende taalgemeenschap in BelgiŽ.

Regering en het parlement van de DG

De regering en het parlement van de DG zijn als volgt samengesteld  (legislatuur 2009-2014):

Regering:
- Karl-Heinz Lambertz (SP)
  Ministerpresident, Minister voor Lokale Instanties
- Harald Mollers (ProDG)
  Minister voor Familie, Gezondheid en Sociale Zaken
- Oliver Paasch (ProDG)
  Minister voor Onderwijs, Opleiding en Tewerkstelling
- Isabelle Weykmans (PFF)
  Minister voor Cultuur, Media en Toerisme
 
Parlement:
- de CSP-fractie: 7 leden (+ 3 raadgevende mandatarissen)
- de SP-fractie: 5 leden (+ 2 raadgevende mandatarissen)
- de PFF-fractie: 4 leden (+ 3 raadgevende mandatarissen)
- de ProDG-fractie: 4 leden
- de ECOLO-fractie: 3 leden (+ 3 raadgevende mandatarissen)
- VIVANT: 2 leden
 
Het gebied van de DG ligt in de provincie Luik en is als autonome partner vertegenwoordigd in de Euregio Maas-Rijn en in de Euregio Saar-Lor-Lux.

WalloniŽ – ťťn van de 3 Belgische regio’s

BelgiŽ is een federale staat die uit drie regio’s is samengesteld: Brussel, Vlaanderen en WalloniŽ. Als gemeenschap is de DG een deel van de Waalse regio.


De 3 regio’s in het Koninkrijk BelgiŽ
Namen is de hoofdstad van de Waalse regio. Hier bevinden zich de regionale regering, het parlement en de regionale ministeries.
De Waalse regio telt 7 ministers en 75 parlementsleden. Ze is bevoegd voor ruimtelijke ordening, milieubescherming, landelijke vernieuwing, woningbouw, waterpolitiek, economisch beleid, politiek m.b.t. het energiebeleid, toezicht over provincies en gemeenten, buitenlandse handel, landbouw, intercommunales, beroepsopleiding, gezondheidszorg en gehandicaptenzorg.

>> Het toeristische Oost-BelgiŽ
>> De Duitstalige gemeenschap - DG
>> DG – Het parlement
>> DG – De regering
>> WalloniŽ – De regio
>> WalloniŽ – Het parlement

< terug